Bu kitap Nisan, 1996'da yayımlanan Kozmos'tan Kuantum'a II isimli ikinci kitabımın düzeltilmiş ve genişletilmiş baskısıdır. Yeni ismi Kozmos'tan Kuantum'a III olarak değiştirilmiştir.
İlk iki kitap, birbirini tamamlayan ve içlerindeki konuları basitten derinliğine devam ettiren kitaplar olarak tanımlanabilir. Temel konuları, kozmoloji, kuantum mekaniği ve moleküler biyoloji olup, evren ve içindeki kozmik olaylar, bir atom ve içindeki parçacıkların davranışları, bir canlı hücresi ve hücre çekirdeği içindeki çalışma sistemleri ve bunlarla ilgili yan konulardır.
Okumakta olduğunuz bu kitapta ise MÖ 600'lerden bugüne kadar yaşamış, bilimi yaratmış ve geliştirmiş bilim adamları, yaşamları, buluşları, keşifleri, ayrıca bilim, bilimin konuları ve bilimsel olaylar özet bilgilerle anlatılmaktadır.
Bugün sahip bulunduğumuz teknolojiyi ve lüks yaşamı bizlere getiren bu gizli kahramanlarla ilgili bir kitap yazmış olmanın gururunu duymaktayım. İnsanlarımıza bilimi tanıtmak ve onların bilime olan sevgilerini arttırmak en büyük idealimdir.
Yalçın İnan,
Mak. Yük. Müh.
Ağustos, 2001 / Ankara
|
15 milyar yıl önce, içinde yaşadığımız evren korkunç bir patlama ile yaratıldı. Sonsuz yoğunlukta ve sonsuz sıcaklıktaki iğne ucu büyüklüğünde bir noktanın birden patlamasıyla atomlar, moleküller ve madde oluştu. Galaksiler, yıldızlar ve gezegenler şekillendi. Katılar, sıvılar ve gazlar meydana geldi.
Bundan 3.5 milyar yıl önce, evrendeki milyarlarca galaksiden biri olan Samanyolu'nun içindeki yüzlerce milyar yıldızdan teki olan Güneş'in etrafında dönen Dünya isimli gezegenin üzerinde ilkel bir hücre ortaya çıktı. Bu ilk hücre kendisinin bir kopyasını yaptı, kopyalar çoğaldı, büyüdü, gelişti ve yeryüzü üzerindeki bugünkü yaşamı oluşturdu.
İlk ilkel hücreden meydana gelen milyonlarca canlı türünden sadece biri fakat en gelişmiş beyne sahip olanı, insan denilen varlık bundan 2600 yıl önce ‘nereden gelip nereye gitmekte' olduğunu merak etmeye başladı. Ve böylece ‘bilim' doğdu.
Önce astronomi sonra felsefe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, atom fiziği, genetik bilimleri yaratıldı. Gelişen bilim yanında teknolojiyi getirdi. Teknoloji hassas cihaz ve makineleri imal etti. Bu makinelerle bilim daha da ileri gitti.
Galileo'lar, Newton'lar, Einstein'lar çıktı. Onların yanında daha binlerce harika insan, dünya nimetlerinden faydalanmak yerine mütevazı bir yaşamı ve bilimsel çalışmayı tercih ettiler. Sonunda, evreni, maddeyi, kim olduğumuzu, nereden gelip nereye gittiğimizi çözdüler. Bu, ‘gerçek' bilim insanlarına teşekkür borçluyuz, bugünkü rahat yaşamımız onların yarattıkları teoriler, yasalar, keşifler ve buluşlar sayesindedir.
Bundan 2600 yıl önce doğa yasalarının incelenmesi ile başlayan bilim 1850-1950 arasında altın devrini yaşadı. Son iki yüzyıl içinde bilim adamları inanılmaz bir yarış içinde sayısız buluşlarda bulundular. Şu anda bir karadeliğin tekillik noktasındaki kuantum köpüğü malzemesi, boyları 10-33 cm olan sicimler, üç temel kuvveti birleştiren Büyük Bileşim Kuramı gibi bu evrenin denklemlerinin yetişemeyeceği konular araştırılmaktadır.
Bilim adamları artık, evrim süreci içinde insan soyunun daha ne kadar devam edeceğini, bilimdeki denklem ve formüllerin son sınırına mı gelindiğini tartışmaktadır.
|